Τα τραύματα των κάτω άκρων συμβαίνουν στην καθημερινότητα των ανθρώπων και κάποιες φορές μπορεί να απειλούν και την ακεραιότητα του άκρου. Η πλαστική χειρουργική συνεργάζεται στενά με την ορθοπεδική ώστε να επιτευχθεί η σύγκλειση μεγάλων και επιπλεγμένων τραυμάτων των άκρων τα οποία συνήθως συναντώνται μετά από πτώσεις σε εργασία, σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και μετά από αυτοκινητιστικά ατυχήματα.
Η αντιμετώπιση απαιτεί το σωστό συντονισμό και των δύο ειδικοτήτων ώστε ο ορθοπεδικός χειρουργός να αποκαταστήσει τα πιθανά κατάγματα της περιοχής είτε προσωρινά είτε μόνιμα και στη συνέχεια και στον ίδιο χειρουργικό χρόνο ο πλαστικός χειρουργός να συνεχίσει με τη σύγκλειση του τραύματος. Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία και ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης αποφασίζεται από κοινού το χρονικό διάστημα της παραμονής του ασθενή στο νοσοκομείο.
Ο πλαστικός χειρουργός επιλέγει διάφορους τρόπους σύγκλεισης ανάλογα με την έκταση του τραύματος, το σημείο στο οποίο αυτό εντοπίζεται, τους αναγκαίους χειρισμούς του ορθοπεδικού και τις συνυπάρχουσες ή όχι βλάβες των γύρω ιστών. Η αποκατάσταση μπορεί να γίνει είτε με απλή μεταφορά δέρματος από άλλα απομακρυσμένα μέρη του σώματος είτε με ειδικά σχεδιασμένους χειρουργικούς κρημνούς κατά τους οποίους μεταφέρονται μυς και υποδόριοι ιστοί από γειτονικά σημεία του σώματος προς την τραυματική περιοχή.
Τα τραύματα των κάτω άκρων και ειδικά αυτά τα οποία θεωρούνται επιπλεγμένα απαιτούν άμεση και συνδυαστική θεραπεία ώστε να επιτευχθεί η ορθή αντιμετώπισή τους τόσο από άποψη λειτουργικής όσο και αισθητικής αποκατάστασής τους.