Μελάνωμα


default

Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή από τις κακοήθεις βλάβες του δέρματος. Η εκτεταμένη έκθεση στον ήλιο ειδικά σε λευκά δέρματα, διάφοροι γενετικοί παράγοντες, το οικογενειακό ιστορικό και πολλαπλές άλλες αιτίες ευθύνονται για την εμφάνισή του. Μπορεί να παρουσιαστεί σε όλες τις περιοχές του σώματος αν και συχνότερα εντοπίζεται στα σημεία του που έρχονται σε επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία, όπως το πρόσωπο, τα άκρα, η πλάτη, το στήθος και η κοιλιακή χώρα. Μπορεί να εμφανιστεί με διάφορους τύπους, μεγέθη και μπορεί να εκτείνεται σε βάθος μέσα στο δέρμα ή να επεκταθεί στους λεμφαδένες σε πολλά σημεία του σώματος.

Η αντιμετώπισή του είναι κατά βάση χειρουργική με αφαίρεση της παθούσας περιοχής και απαιτείται τοπική ή γενική αναισθησία ανάλογα με την έκταση της βλάβης. Σε περιπτώσεις όπου η βλάβη είναι εκτεταμένη και απαιτείται μεγάλη αφαίρεση δέρματος και υποδόριων ιστών η πλαστική χειρουργική μπορεί να χρησιμοποιήσει μια πλειάδα χειρουργικών κρημνών, όπου σχεδιάζονται έξυπνα στο παρακείμενο δέρμα και έτσι επιτυγχάνεται η σύγκλειση της προβληματικής περιοχής.

Μετεγχειρητικά και μετά το αποτέλεσμα της ιστοπαθολογικής εξέτασης απαιτείται συνεργασία με ειδικό ογκολόγο για πιθανή ακτινοβολία ή χημειοθεραπεία. Το μελάνωμα είναι ένας επικίνδυνος όγκος του δέρματος και μετά την εμφάνιση και αντιμετώπισή του επιβάλλεται η συχνότατη παρακολούθηση του ασθενή από τον πλαστικό χειρουργό, τον ογκολόγο και το δερματολόγο του.

Εγγραφείτε
στο Newsletter
[mc4wp_form id="10218"]
Πλαστικός Χειρούργος