Αποκατάσταση ατροφικών άκρων


default

Ατροφικά ονομάζονται τα άκρα του σώματος τα οποία κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του οργανισμού, κατά την παιδική και εφηβική ηλικία αντιμετώπισαν κάποια πάθηση ή τραυματισμό με αποτέλεσμα να υποστούν καθυστέρηση ή ανωμαλία στην ανάπτυξη τους. Συνήθως εντοπίζονται στα κάτω άκρα και στην περιοχή της γαστροκνημίας (γάμπας). Η αποκατάσταση απαιτεί μέθη ή ελαφρά γενική αναισθησία και μετεγχειρητικά ο ασθενής παραμένει στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Απαιτείται η περίδεση των άκρων για μια εβδομάδα και η αποφυγή οποιασδήποτε έντονης σωματικής άσκησης ή άθλησης για κάποιες εβδομάδες.

Ο πλαστικός χειρουργός εξετάζει τον ασθενή και ανάλογα με το βαθμό της ατροφίας, την προϋπάρχουσα πάθηση που την προκάλεσε, το σημείο που αυτή εντοπίζεται και την ηλικία του ασθενή, αποφασίζει τον τρόπο της αποκατάστασης.

Έτσι μπορεί να χρειαστεί ο συνδυασμός ειδικών σχεδιασμένων διατατήρων σιλικόνης (ένα μπαλονάκι με εξωτερικό κέλυφος σιλικόνης που πληρούται σταδιακά με φυσιολογικό ορό προκαλώντας διάταση της περιοχής) και άμεση αντικατάστασή τους από ενθέματα σιλικόνης, κατασκευασμένα ειδικά για την περιοχή και τον ίδιο τον ασθενή. Κάποιες φορές βέβαια η αποκατάσταση μπορεί να επιτευχθεί με τη μεταφορά λίπους. Το λίπος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο τα τελευταία χρόνια στα χέρια του πλαστικού χειρουργού με το οποίο διορθώνει ελλείμματα όγκου. Έτσι το λίπος λαμβάνεται με ειδική κάνουλα από μέρη του σώματος όπου είναι αποθηκευμένο όπως η πρόσθια και πλάγια κοιλιακή χώρα, οι γλουτοί και οι πλάγιες μηριαίες χώρες. Στη συνέχεια πλένεται και επεξεργάζεται για να τοποθετηθεί με πολλές μικρές και ατραυματικές κάνουλες στην πάσχουσα περιοχή. Με το τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διόρθωση της ατροφίας και η επαναφορά των ορθών αναλογιών των άκρων ενώ παράλληλα επανέρχεται και η συμμετρία στο περίγραμμα του σώματος.

Εγγραφείτε
στο Newsletter
[mc4wp_form id="10218"]
Πλαστικός Χειρούργος
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων